Naročilnica

Janez Janša, direktor

04.06.2007 | Janez Janša je avtor, režiser in izvajalec interdisciplinarnih projektov. Študiral je sociologijo in gledališko režijo na Univerzi v Ljubljani ter gledališko teorijo na Univerzi v Antwerpnu.

Janša je ustvaril številna samostojna avtorska scenska dela - med drugimi Camillo Memo 1.0, Miss Mobile, Mi vsi smo Marlene Dietrich FOR, Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki – rekonstrukcija, Fake it! in Slovensko narodno gledališče, ki so bila predstavljena na pomembnih evropskih in ameriških prizoriščih, med drugim:
- Piccolo Teatro, Milano
- Le Centre national d'art et de culture Geoerges Pompidou, Pariz
- La MaMa Experimental Theatre Club, New York
- Highways Performance Space, Los Angeles
- ICA, London
- HEBBEL AM UFER, Berlin
- IMPULSTANZ, Dunaj
- TANZ IM AUGUST, Berlin
- TRAMWAY, Glasgow
- Tanzquartier, Dunaj

Nastopal je tudi v projektu Meg Stuart At the Table.

Janša je avtor in soavtor interdisciplinarnih, konceptualnih in vizualnih del, med njimi Kabinet spominov – solzodajalska akcija, Begunsko taborišče za državljane prveg sveta, Signatura Dogodek Kontekst ter NAME Readymade (oboje z Janezom Janšo in Janezom Janšo). Je soustanovitelj organizacije P.E.A.C.E. - Peacekeepers' entertainment, art and cultural exchange (z Maretom Bulcem). Z interdisciplinarnimi projekti je sodeloval na razstavah v Benetkah, New Yorku, Atenah, Zagrebu, Gentu, San Franciscu, Johannesburgu, Berlinu, Grazu ...

Janša je uredil temeljne zbornike s področja sodobne teorije scenskih umetnosti (Prisotnost, predstavljanje, teatralnost in Teorije sodobnega plesa) ter napisal monografijo o belgijskemu umetniku Janu Fabru (Ponavljanje, norost, disciplina - celostna umetnina Fabre), ki je bila prevedena v francoščino, nizozemščino in italijanščino. Razprave objavlja v najpomembnejših evropskih in svetovnih revijah s področja scenskih umetnosti. Masko, časopis za scenske umetnosti je urejal med leti 1998 in 2006.


Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si