Naročilnica

Aquart - sopart

13.09.2006 |

Novi projekt Vlada Repnika Gotvana je razvijanje njegovih interdisciplinarnih raziskav, v katerih odpira vprašanja časa, spomina, telesa, minljivosti, izbrisa … Projekt, ki ga lahko opredelimo kot gesta soudeležb/soparticipacij vmesnosti med predstavo, razstavo, performansom, interaktivno instalacijo odpira ključna vprašanja umestitve telesa v tehnološko okolje. V središču prostora je velika prozorna kocka, ki ima v notranjosti inštaliran grelec, ki proizvaja paro in nenehno zastira pogled v kocko. Kocka je prostor v katerem se telesa potijo, zaradi obračanja kocke lovijo in izgubljajo ravnotežje. Del projekta je namenjen obiskovalcem, ki vstopijo v kocko in se prilagajajo tehnološkemu okolju. Repnik sam v kocki odigra performans, v katerem slika na orošene stene kocke. Nenehno proizvajajoča se sopara briše podobe, ki jih Repnik riše in ki jih gledalec mora vedno znova izrisovati v svojem spominu.

Repnik radikalno pokaže, da minljivost ni značilna samo za jezik in scenske, ampak tudi za vizualne umetnosti. Zunanjost kocke deluje kot neke vrste svetilnik: odbija svetlobo in podobe, ki se nanjo projicirajo, vrača spomin tam, od koder je bil poslan – v gledalčev pogled. Gledalec je tako postavljen v pozicijo nekoga, ki projicira na umetnino in umetnika, a se mu nazaj vrača točno tisto, kar njegov pogled oddaja – pogled sam. Aquart razpira enega od ključnih vprašanj sodobne umetnosti - vprašanje umestitve. Umetnost 21. stoletja se ne umešča v neko polje, disciplino, teritorij ali stilno formacijo. Umestitev umetnosti je treba razumeti kot prehajanje iz vmes v vmes. Materiali, način dela in logika predstavitev, ki jih uporablja Aquart, so manifestacije prehajanja z vmesnimi časi in vmesnimi postanki.

Projekt Vlada G. Repnika
Sodelavci: Robert Klančnik, Stefan Doepner, Igor Štromajer, Janko Mandić, Gorazd Borucky in Lana Katarina Gotvan s prijatelji.
Otvoritvena sopara: 3. junija 2005, Razstavni salon Rotovž v Mariboru

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si