Naročilnica

Emofad

08.09.2006 |

Projekt Gorana Bogdanovskega

Emofad se pripelje iz Ria de Janeira. Res od daleč v novo deželo, ki jo vsi skupaj iščemo. Če si predstavljamo njegovo pot kot pot skozi prod, ki trka ob pločevino in skozi zrak, ki reže, zaradi hitrosti cvilijo gume, kako se taka pot še sliši? Kot škripanje, piskanje in pretakanje, tako da rožlja, cinglja, se pogreza in dviga, poje in … pleše. Iz poti lahko nastane muzika, ki popelje iz Ria v Pariz, iz Pariza v Ljubljano, ne, v Tokio, iz Tokia v Ljubljano in plesalcem daje navdih, da bi nanjo asociirali osebne dogodivščine, vsak ima svojo, nekatere smo videli tudi že na televiziji. Jadra so vedno razpeta za novo plovbo, ki zaupa obljubi po novi zemlji in novem nebu. Iskanje nove zemlje podreja klasična razmerja med plesom, glasbo, lučjo, dramaturgijo in resničnim prostorom zvočni pokrajini, ki nastaja spontano, prav zdaj. Večino zvočne pokrajine ustvarja ozvočeno plešoče telo, ki služi kot instrument glasbenikom. Telo se mora odriniti od svojega ognjišča, sicer bo težko kaj odkrilo, saj brez dogodivščin v telesu ni prave glasbe, ko telo molči, je tišina, ko govori, pleše, slišimo vsak gib. In razumemo, kaj nam hoče povedati? V vsem tem je skrito vznemirljivo iskanje nekega sporočila, če smo vztrajni, se lahko nad nami razpre novo nebo.

KOLOFON
Režija in koreografija: Goran Bogdanovski
Kreacija in interpretacija: Gustavo Barrros, Goran Bogdanovski, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Jana Menger, Dejan Srhoj in Damaas Mithras Thijs
Zvok in glasba: Random Logic (Gregor Zemljič, Miha Klemenčič) in Boris Benko
Dramatirgija: Mojca Dimec
Scenografija: Irena Pivka
Oblikovanje svetlobe: Miran Šušteršič
Kostumografija: Marija Mojca Pungerčar
Digitalne raziskave: Jure Novak
Izdelava scenografije: Uroš Mehle
Izdelava kostumov: Tatjana Suhadolc
Fotografije: Miha Fras
Celostna podoba: Mojca Vinelli
Tekst: Mojca Dimec<
Izvršna producentka: Ira Cecić
Produkcija: Ira Cecić, za Maska Produkcije v koprodukciji s Cankarjevim domom in v sodelovanju z Bogdanovski & Co.
Premiera: 05.02.2003, Linhartova dvorana, Cankarjev dom, Ljubljana

O AVTORJU IN SODELAVCIH
Goran Bogdanovski (1971) je koreograf in plesalec, nekdanji član SNG Opere in baleta v Ljubljani (1990 – 2001) ter stalni gost mnogih sodobno plesnih in gibalnih projektov. Leta 2000 je ustanovil svojo skupino Fico balet ter kot koreograf debitiral v predstavi 1 : 0 (koprodukcija Gledališča GLEJ in SNG Opere in baleta LJ). Leto zatem je s Fičo baletom v Cankarjevem domu predstavil svojo drugo celovečerno koreografijo Švic in švarc (korpodukcija Maska in Cankarjev dom) in z njo obšel pretežni del Evrope. V jeseni 2002 je v Kinu Šiška s svojim sodelavcem Dejanom Srhojem odplesal tretji del t. im. dela v nastajanju z naslovom Proti toku, ki se je s svojimi spreminjajočimi fazami kalilo pred različnimi občinstvi doma in v tujini. Februarja 2003 pa je bilo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premierno prikazano njegovo tretje delo Vznemirljivost prigod in doživelo odličen odziv pri občinstvu ter mešane občutke pri strokovni javnosti.

Goran Bogdanovski je s Fičo baletom v tem trenutku v Sloveniji prav gotovo najbolj sveža plesna atrakcija. V svojih projektih je doslej elemente klasičnega baleta in sodobnega plesa uspešno izpostavljal inteligentnemu humorju in parodični plesni drži ter si tako ustvaril publiko, ki težko čaka na njegove naslednje projekte.

Dejan Srhoj (1978) je postal takoj po Srednji baletni šoli in izpopolnjevanju v Münchenu član baletnega ansambla SNG Opere in baleta v Ljubljani. V treh letih njegovega članstva v nacionalnem baletnem ansamblu je odplesal večino glavnih vlog, a se je ob sporu z umetniškim vodtsvom oktobra 2001 odločil za pot svobodnega umetnika. Od leta 2000 sodeluje z Goranom Bogdanovskim in je kot edini član Fičo baleta plesal v vseh njegovih predstavah in projektih.

Dejan Srhoj se je v kratkem obdobju svoje umetniške poti izkazal kot eden najbolj profiliranih, tehnično izpopolnjenih, vedoželjnih, nemirnih in hkrati delavnih mladih plesalcev.

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si