Naročilnica

Kartografija celovečernih slik

14.09.2006 |

Kartografija celovečernih slik je plesni dokumentarec, v katerem na vprašanja o umetnosti, kulturi, produkciji, gledalcih, skupnosti in urbanih kontekstih, v katerih ustvarjajo, odgovarjajo Nikolina Bujas Pristaš (Zagreb, Hrvaška), Bojan Djordjev (Beograd, Srbija in Črna gora), David Lakein (Berlin, Nemčija), Andros Zinsbrowne (Bruslej, Belgija), Ivana Catanese (New York, ZDA) in Andreja Rauch (Kranj, Ljubljana, Sovenija). Vsi delujejo na področju scenskih umetnosti, vsi se srečujejo z nekaterimi podobnimi in nekaterimi posebnimi problemi.

Ustvarjalci predstave Rok Vevar, Simona Semenič in Nada Žgank so jih obiskali v njihovih mestih, na njihovih domovih, v njihovih delovnih okoljih in z njimi začrtali kartografijo najljubših, najbolj domačih in najbolj tujih krajev v njihovih mestih: skupaj z njimi so označili lokacijo in začrtali njihove identitetne dolžine in širine. Ustvarjalce predstave je zanimalo, zakaj se ukvarjajo z gledališčem in plesom, poti, ki so jih opravili med šolanjem in ustvarjanjem, zgodbe o pogledih in pogledi na zgodbe, slovarji njihovih ključnih pojmov, čas in tempo njihovih potreb po ustvarjanju gledališča. Predstava želi biti premislek o tem, zakaj ustvarjamo gledališče, zakaj obiskujemo gledališke predstave, kaj nas žene k skupinskemu delu in kaj smo za vse to pripravljeni narediti. Izraelska filozofinja Irit Rogoff pravi, da je kartografija praksa, s katero označujemo lokacije in identitete. Kartografija celovečernih slik je poskus konsteliranja problematike ustvarjanja pri določeni generaciji umetnikov s področja sodobnih scenskih umetnosti.

Rok Vevar in Simona Semenič sta se doslej podpisala pod dve predstavi: Polna pest praznih rok (Muzeum, 2001) in Solo brez talona (Maska, Glej, 2003).

Projekt Roka Vevarja
Dramaturgija: Simona Semenič
Fotografija: Nada Žgank
Nastopa: Andreja Rauch
Oblikovanje svetlobe: Danilo Pečar


Soustvarjalci in nastopajoči na videu: Nikolina Bujas Pristaš (Zagreb, Hrvaška), Bojan Djordjev (Beograd, Srbija in Črna gora), David Lakein (Berlin, Nemčija), Andros Zinsbrowne (Bruslej, Belgija), Ivana Catanese (New York, ZDA) in Andreja Rauch (Kranj, Ljubljana, Sovenija)

Avtorja videa: Rok Vevar, Simona Semenič
Tehnično svetovanje: Sebastjan Nenad
Montaža zvoka: Peter Kus
Montaža videa: Boris Garb
Produkcija: Maska, Glej, Cankarjev dom v sodelovanju s SCCA Ljubljana

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si