Naročilnica

Švic in švarc

02.09.2006 |

Projekt Gorana Bogdanovskega in Fičo Baleta

Naslov predstave in ime skupine štirih plesalcev Gorana Bogdanovskega, Damjana Mohorka, Dejana Srhoja in Gorana Tatarja sta lahko hitro jasna, če se doda - no, v malem črnem prostoru Duše Počkaj, ki je majhen kot fičo, v sredini junija švicajo plesalci. Vendar je švarc tudi črni prazni prostor, kjer piha veter, meša in prezračuje gibalno snov 1:0. Gibalno načelo 1:0 zahteva zračnost telesa, dvigovanje centra nad naravno pozicijo in telo, ki je občutljivo na vsak zvok in se nanj odziva s plesom hitreje od misli. In ko zvoka ni več, ko se meša samo zrak, telo ne obmiruje, ampak ponavlja ustaljene vsakodnevne plesne vzorce, ki so vtisnjeni globoko v telo, da niti muzike ne rabijo več. Tišina je klasična, torej večno lepa. In tudi, če pije kri, dela to na lep način. Zvok pa potegne gib tako vase, da se sliši vsaka mišica, vidi vsaka potna sraga in da se vonja vse občutke, tudi če je ta zvok valovanje filozofovih besed. Okus očiščevalne moči soli, ki na koncu ostane na prešvicanih telesih, je grenak, in kapljice bistre vode, raztreščene po zvočni pokrajini, so sladke.

KOLOFON
Koreografija: Goran Bogdanovski
Nastopajo: Damjan Mohorko, Dejan Srhoj, Goran Tatar in Goran Bogdanovski
Glasba: Peter Penko
Glas: Boris Benko
Oblikovanje zvoka: Gregor Zemljič
Dramaturgija: Mojca Dimec
Scenografija: Irena Pivka
Oblikovanje svetlobe: Miran Šušteršič
Kostumografija: Alan Hranitelj
Technician: Borut Osojnik
Fotografije: Igor Delorenzo Omahen
Grafični dizajn: Studio Tandar
Produkcija: Nataša Zavolovšek, Maska produkcija v koprodukciji s Cankarjevim domom in SNG Opero in baletom Ljubljana Hvala
Hvala dr. Slavoju Žižku
Premiera: 14. 06. 2001, Cankarjev dom, Ljubljana

O AVTORJIH
Goran Bogdanovski (1971) je koreograf in plesalec, nekdanji član SNG Opere in baleta v Ljubljani (1990 – 2001) ter stalni gost mnogih sodobno plesnih in gibalnih projektov. Leta 2000 je ustanovil svojo skupino Fico balet ter kot koreograf debitiral v predstavi 1 : 0 (koprodukcija Gledališča GLEJ in SNG Opere in baleta LJ). Leto zatem je s Fičo baletom v Cankarjevem domu predstavil svojo drugo celovečerno koreografijo Švic in švarc (korpodukcija Maska in Cankarjev dom) in z njo obšel pretežni del Evrope. V jeseni 2002 je v Kinu Šiška s svojim sodelavcem Dejanom Srhojem odplesal tretji del t. im. dela v nastajanju z naslovom Proti toku, ki se je s svojimi spreminjajočimi fazami kalilo pred različnimi občinstvi doma in v tujini. Februarja 2003 pa je bilo v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma premierno prikazano njegovo tretje delo Vznemirljivost prigod in doživelo odličen odziv pri občinstvu ter mešane občutke pri strokovni javnosti. Goran Bogdanovski je s Fičo baletom v tem trenutku v Sloveniji prav gotovo najbolj sveža plesna atrakcija. V svojih projektih je doslej elemente klasičnega baleta in sodobnega plesa uspešno izpostavljal inteligentnemu humorju in parodični plesni drži ter si tako ustvaril publiko, ki težko čaka na njegove naslednje projekte.

Dejan Srhoj (1978) je postal takoj po Srednji baletni šoli in izpopolnjevanju v Münchenu član baletnega ansambla SNG Opere in baleta v Ljubljani. V treh letih njegovega članstva v nacionalnem baletnem ansamblu je odplesal večino glavnih vlog, a se je ob sporu z umetniškim vodtsvom oktobra 2001 odločil za pot svobodnega umetnika. Od leta 2000 sodeluje z Goranom Bogdanovskim in je kot edini član Fičo baleta plesal v vseh njegovih predstavah in projektih. Dejan Srhoj se je v kratkem obdobju svoje umetniške poti izkazal kot eden najbolj profiliranih, tehnično izpopolnjenih, vedoželjnih, nemirnih in hkrati delavnih mladih plesalcev.

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si