Naročilnica

®evolucija

31.01.2011 |

®evolucija

POGOVOR OB IZDAJI PREVODA KNJIGE
GERALDA RAUNIGA:
UMETNOST IN REVOLUCIJA
Umetniški aktivizem v dolgem 20. stoletju

Torek, 8. februar 2011 ob 18:00, Socialni center Ljubljana

Gerald Raunig je pisec alternativne umetnostne zgodovine dolgega 20. stoletja, v katerem zaobjame dogodke od Pariške komune 1871 do protiglobalizacijskih protestov v Genovi leta 2001. V svojem delu postreže z analizo različnih umetniških gibanj, od Courbeta in Sergeja Eisensteina do situacionistov, avstrijskih akcionistov in PublixTheatreCaravan.

Skozi elokventno utemljevanje zgodovine in njenih primerov, skozi teoretsko misel Deleuzea in Guattarija (naslanjajoč na teorijo in razlogo termina »stroj«), Raunigu uspeva raztegniti postrukturalistično teorijo revolucije in jo povezati s splošnejšo idejo umetnosti in aktivizma.

Delo Umetnost in revolucija spodbuja sodobne umetnike, aktiviste, teoretike... , da premislijo svojo pozicijo v sodobni družbi in posledično nehajo participirati na globalnem trgu, da prenehajo sodelovati z nosilci avtoritet in svojo dejavnost usmerijo v ustvarjanje novih, radikalnih modelov »angažiranosti«. Raunig ustvarja nepogrešljivo sodobno pojmovanje in koncipiranje političnih sprememb – konceptualizacijo, ki transcendira zastarele formulacije vstaje in odpora. Za umetniško mašinerijo in v poskusih revolucij je preteklo preveč krvi, da bi ostali ti dve polji nepovezani. Predlaga združitev kot novo polje in možnost dosege skupnega cilja.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si