Naročilnica

NAGRADA ZA GLEDALIŠKE INOVACIJE IN ESTETSKI PREBOJ

29.10.2008 |


NAGRADA ZA GLEDALIŠKE INOVACIJE IN ESTETSKI PREBOJ

žirija je odločila, da nagrado za gledališke inovacije in estetski preboj na 43. Borštnikovem srečanju dobi Janez Janša za gledališke inovacije in estetski preboj  za režijo Slovenskega narodnega gledališča v izvedbi Maske Ljubljana, ki se je na Velikem odru SNG Maribor predstavila festivalski publiki v nedeljo 19.10. 2008.

Žirija je svojo odločitev utemeljila s sledečo izjavo:

V Slovenskem narodnem gledališču, ki na scensko izviren način in z dosledno dokumentaristično disciplino rekonstruira travmatično epizodo iz slovenske sodobnosti, pogrom nad romsko družino, gre več kot samo za gledališko inovativnost in estetski preboj: gre tudi za razkrivanje potlačenih vsebin in upor proti pozabi, s čimer Janez Janša kot njegov avtor in soizvajalec s pogumom, ki ni ravno pogost, stopi v polje ideološkega in političnega.

Sredstva, ki jih za to uporabi, so skrajno ekonomična in se vnaprej odrekajo kakršni koli (ob)sodbi, nastopajoči v predstavi pa se odpovejo tudi čustvenim komentarjem reproduciranih replik. Učinek je zato lahko toliko večji in kljub vtisu zgolj slušnega dogodka predstava na gledalca deluje kot celostna scenska kreacija, ki se močno zadira v družbeno in politično stvarnost ne zgolj slovenskega, temveč vsakega represivnega in diskriminatornega okolja.

Ob tej priložnosti čestitamo tudi vsem ostalim nagrajencem in se zahvaljujemo celotni ekipi Borštnikovega srečanja, selektorici festivala Barbari Orel in strokovni žiriji za nagrado.

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si