Naročilnica

EAST DANCE ACADEMY

09.11.2008 |

East Dance Academy

22.–25. november 2008

Cankarjev dom, Ljubljana


Dogodek o zgodovinjenju, arhiviranju in rekonstruiranju sodobne scenske umetnosti

East Dance Academy je dogodek, sestavljen iz performansov, predstav, projekcij, predavanj, predstavitev in razprav; osredotočen je na različne umetniške pristope k zgodovinjenju, arhiviranju in rekonstruiranju sodobnih scenskih umetnosti v Vzhodni Evropi ter na uporabo raziskovalnih, arhivarskih in dokumentarnih postopkov v umetniških projektih, ki se nanašajo na realne zgodovinske dogodke. Sodelujejo umetniki in teoretiki iz Romunije, Srbije, Hrvaške, Walesa, Nizozemske, Urugvaja, Italije in Slovenije.

Cilj East Dance Academy je detektirati kraje, področja in dogodke, kjer so se pojavljale sodobnoplesne in interdisciplinarne predstave. Sodobni ples do zatona komunizma v 80-ih letih ni bil institucionaliziran, a je bil stalno prisoten in se je razvijal v interdisciplinarnih eksperimentalnih oblikah, kot so eksperimentalna glasba in gledališče, video, performansi itd. EDA poudarja interdisciplinarnost, prehajanje mej med disciplinami in močno družbeno kontekstualizacijo umetnostne produkcije. V tem smislu združuje občinstvo z različnih področij in različnih perspektiv.

EDA je delovni prostor, v katerem udeleženci prikažejo zgodovinske primere performansov in akcij v svojih lokalnih kontekstih, ki bi lahko bili možni primeri razmisleka o sodobnem plesu in performansu znotraj širše kulturne perspektive. Ob dogodku bo izšla posebna številka Maske, časopisa za scenske umetnosti, ki bo posvečena refleksiji o zgodovinjenju, arhiviranju, rekonstrukciji in ponovni uprizoritvi umetniških in zgodovinskih dogodkov.

Ob dogodku bo izide tudi revija Maska »Zgodovina – izkušnja – arhiv«, ki je posvečena razmisleku o pojmu zgodovine in zgodovinopisja ter njegove vloge v polju umetnostih praks.

Z dogodkom EDA Maska odpira platformo ARTHIV – Okuženi z zgodovino, celoletni program raziskovanja, dogodkov, predstav in publikacij o zgodovini sodobne umetnosti, performansa in družbe. Postopki zgodovinjenja v sodobni scenski umetnosti bodo predstavljeni skozi umetniške projekte, predstavitve delovnih načinov, dramaturške analize, raziskave, predloge in delavnice. Namen platforme je postaviti razpravo o sodobnosti scenskih umetnosti v širši kontekst zgodovine umetnosti druge polovice 20. stoletja.

EDA je del mednarodnega projekta What to Affirm? What to Perform?, v katerem Maska sodeluje s Centrom za dramsko umetnost iz Zagreba, Nacionalnim centrom za ples iz Bukarešte ter z dunajskim Tanzquartirjem.

East Dance Academy sofinancirata fundacija Allianz in Ministrstvo za kulturo RS.
V sodelovanju s Cankarjevim domom, Aksiomo, Zavodom za sodobne umetnosti Ljubljana in Cono, Ljubljana.

Obisk vseh prireditev je mogoč z brezplačnimi vstopnicami; vstopnina je predvidena le za predstavi Janeza Janše: Slovensko narodno gledališče ter Irene Tomažin: Kot Kaplja dežja v usta molka.

Informacijsko središče in prodaja vstopnic CD (podhod Maximarketa): T (01) 24 17 299, F (01)24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si/, dodatne informacije: T (01) 24 17 172/ e:kristina.jermancic@cd-cc.si.

East Dance Academy je projekt Maske, zavoda za založniško, kulturno in producentsko dejavnost, Ljubljana.

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si