Naročilnica

MASKA na 4. GIBANICI PREDSTAVLJA

18.02.2009 |
MASKA na 4. GIBANICI, slovenskemu plesnemu festivalu predstavlja:


“KOT KAPLJA DEŽJA V USTA MOLKA” IRENA TOMAŽIN
22. februar 2009 ob 19:00, Cankarjev dom, dvorana Duše Počkaj


Delo Irene Tomažin obseda glas. Tudi tokrat ni nič drugače. Morebiti gre tu vsaj toliko kot za glas tudi za (v)dih oziroma za to, kaj vse – in kako – je z njim mogoče izreči. Širjave izgovorjenih, petih, mrmranih zvokov, šumov, glasov so temeljna govorica predstave – v tesnem prepletu se zlivajo v »kapljo« iz naslova, ki predstavlja protipol v njem omenjenemu molku. Iz stika obeh vznika predstava.
Blaž Lukan, kritik dnevnika Delo, je o predstavi zapisal: »Manipulacija glasu se izkaže kot performans par excellence, ki presega zgolj tehniko manipulativnega postopka, saj se performerkina trpnost, s katero sprejema soperformerjeve posege, zdi več kot zgolj vdanost v usodo žrtve …«.“FAKE IT!” JANEZ JANŠA
Če si ne moremo privoščiti originale, plešimo ponaredke.
22. februar 2009 ob 20:00, Cankarjev dom, Linhartova dvorana


Izhodišče so predstave sodobnega plesa, ki jih Slovenija ni nikoli videla in jih najbrž tudi ne bo, če ne zaradi ekonomskih določevalcev programiranja hiš z mednarodnim scenskim programom in festivalov scenskih umetnosti, pa zaradi gole in stvarne biološke minljivosti ustvarjalcev. Podobno kot srečujemo ponaredke na črnem trgu izdelkov, bodo tudi na trg sodobnega plesa lansirani ponaredki del nekaterih ključnih koreografov druge polovice 20. stoletja. Projekt na neposreden način reflektira tudi eno prevladujočih interpretacij nacionalne kulture – teorijo zamudništva.


Vzporedno z Gibanico pa se bo zgodila tudi predpremiera nove rekonstrukcije kultne predstave iz leta 1970/71, Spomenik G v režiji Janeza Janše in Dušana Jovanoviča!

“SPOMENIK G” JANEZ JANŠA in DUŠAN JOVANOVIČ
21. februar 2009 ob 21:15, Mala scena MGL


Predstava Spomenik G (1972) je ena kultnih predstav slovenske gledališke neoavantgarde. Prvikrat se je na slovenskem odru zgodila predstava, ki je na radikalen način zanikala tekst kot literaturo in ga spet ustvarila kot gledališče«, je zapisal v oceni Veno Taufer, in presodil, da je bila »igralski avtor režiserjeve teatrske vizije Jožica Avbelj«.
Janez Janša bo po uspešni in odmevni rekonstrukciji predstav Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki (posebna nagrada festivala BITEF v Beogradu) na povsem drugačen način rekonstruiral tudi Spomenik G. Dušan Jovanović bo z Jožico Avbelj obnovil originalno predstavo, hkrati pa bo na odru potekala rekonstrukcija pod režijo Janeza Janše s plesalko Tejo Reba.


VLJUDNO VABLJENI!

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si