Naročilnica

Šoking gala šov / Dogodki ob 40. obletnici pojava skupine Pupilija Ferkeverk

21.04.2009 |

Šoking gala šov

Ljubljana, 21. – 28. oktober 2009


Dogodki ob 40. obletnici pojava skupine Pupilija Ferkeverk


Pupilija Ferkeverk je skupina, ki je s svojim kratkim a udarnim delom zaznamovala gledališko neoavantgardo v Sloveniji in v bivši Jugoslaviji. Z inovativnim in brezkompromisnim pristopom je skupina v gledališče vpeljala številne novosti, od vsakdanjosti in popularne kulture, do dramaturgije kolaža in video spota ter elementov performansa in hepeninga. Vse te novosti so predstavljale nov, svež, interdisciplinarni pogled na umetnost in družbo.

V času delovanja je bila Pupilijina političnost v zoperstavljanju vsem oblikam avtoritet. Pupilija se je distancirala, norčevala in subvertirala avtoritete od zunanjih - država, narod, partija, cerkev, trg - do notranjih - gledališče in estetika. S svojo neverjetno sugestivno, a skorajda nedolžno govorico z lahkoto pritegne tudi današnjega gledalca, kar je nenazadnje odlično potrdila odmevna in nagrajena Janševa rekonstrukcija provokativne predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki.

Ob 40. obletnici pojava skupine želimo opozoriti na delo skupine in ga postaviti v širši kulturni in umetniški domači in mednarodni kontekst. V času od 21. do 28.oktobra 2009 se bodo na različnih lokacijah v Ljubljani zgodili številni dogodki: naj omenimo razstavo Čas za revolucijo v Mestnem muzeju, monografijo o skupini Pupilija Ferkeverk (Slovenski gledališki muzej in Maska Ljubljana), v Cankarjevem domu bo slavnostna ponovitev rekonstrukcije predstave Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki, v SNG Drama Ljubljana bo premiera rekonstrukcije predstave Žlahtna plesen Pupilije Frekeverk študentov AGRFT, na programu Tv Slovenija bosta predvajani originalna predstava in Pupilija, papa Pupilo pa Pupilčki - rekonstrukcija. V Mestnem muzeju bodo predstavljeni izsledki raziskave in posebna izdaja revije Maska, Uprizarjanje vizualnega, uprizarjanje življenja, ki govori o eksperimentalni umetnosti 60. in 70. let, v Slovenskem gledališkem muzeju bo potekal mednarodni simpozij o arhitekturi in avantgardnem gledališču. V tem času bo v Stari mestni elektrarni v organizaciji Maske Ljubljana potekal tudi mednarodni festival rekonstrukcij.


Organizatorji in partnerji dogodka:

Maska Ljubljana
Muzej in galerije mesta Ljubljane
Slovenski gledališki muzej
Cankarjev dom
RTV Slovenija
Akademija za gledališče, radio, film in televizijo
Kinodvor.Mestni kino.
Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana
Pivovarna Laško d.d.

Projekt sofinancirajo:

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Mestna občina Ljubljana
Erste Stiftung
Allianz Kulturstiftung (del projekta What to Affirm? What to Perform?, katerega partnerji so: Centrom za dramsku umjetnost, Zagreb, Centrul Naţional al Dansului Bucharest in Tanzquartier Wien)
European Cultural Fundation

Medijski sponzorji:

Mladina, časopisno podjetje
www.vest.si
Radio Študent
www.parada-plesa.com
Adria Airways d.d.
Europlakat d.o.o.

Sponzorji:

Pivovarna Laško d.d.


Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si