Naročilnica

Forma interrogativa

07.09.2006 |

Projekt Magdalene Reiter

Plesni pod kot kreativno polje vzajemnega izpraševanja, prespraševanja, da bi nekatera temeljna vprašanja znova postavili, znova premislili. - Kako vsebovati, četudi ostane vsebina na pogled nerazberljiva? - Lahko uzavestiš svoje šibkosti, nezmožnosti in jih kreativno uporabiš kot prednosti? – Zavedna in nezavedna citatnost. Avtocitatnost. - Kaj pomeni soočiti se v dialogu? Kaj pomeni soočiti se sam s sabo? Kako se izogniti poenotenju v duetu?

Nagrada mednarodne strokovne žirije na festivalu Gibanica 2005!

Izhodišče: osnovno izhodišče Forme interrogative je plesni pod kot kreativno polje vzajemnega izpraševanja, prespraševanja; bolj eksistencialne kot koreografske narave. Naloga: na tem plesnem podu nekatera stara bistvena vprašanja znova postaviti, znova premisliti, znova odplesati. Cilj: produktiven kreativni dialog. Vprašanja: aktualna gesla najinih intimnih plesnih slovarjev. Primeri: (Prvič) aktivnost. Kako nastajati svež, živ, vznemirljiv gib? Pomaga, če verjamem in si želim? Me to realizira kot plesalko, koreografinjo, zgolj napolni ego ali pa mi je dovolj že vznemirljivost, veselje pri tem? (Drugič) čistost. Je mogoče doseči čistost forme? Jo doseči z vnovično deviškostjo plesne izkušnje? Ne brez vsebine, četudi je ta na pogled nerazberljiva? Kako plesati čisto, da bo ples pri tem - vseboval? (Tretjič) zavest. Lahko uzavestiš svoje plesne šibkosti, nezmožnosti in jih kreativno uporabiš kot prednosti? Ali leta in izkušnje pri tem pomagajo? (Četrtič) strah. Kakšna je razlika med zavednim in nezavednim strahom pred tem, da bi se ponavljal? Kaj ta strah prinaša? Blokade? Avtocitatnost? Ubija kreativnost? (Petič) konfrontacija. Kaj pomeni konfrontirati se v dialgu? Kaj pomeni konfrontirati se sam s sabo? Kako postati zrelejši, kako se prevrednotiti s pomočjo temeljnih vprašanj, kako priti do rešitev, kako nenehno postajati? Kako v konfrontaciji ceniti in upoštevati drugega? Kako se izogniti poenotenju v duetu? (Šestič) Kako upoštevati to, kar sva zbrali in razbrali pod pojmom Forma interrogativa?   


Koreografija: Magdalena Reiter
Ples in ustvarjanje: Mateja Rebolj in Magdalena Reiter
Glasba: Blaž Peršin, Luis M.Carmona, Sascha Sulimma, Pierre van Kerckvoorde, Nicola Nord
Kostumografija: Aleksandra Gregl
Oblikovanje svetlobe: Miran Šušteršič
Fotogtafije: Igor Delorenzo Omahen
Tekst za promo metarial: Rok Vevar
Oblikovanje: Martin Bricelj
Producent: Nataša Zavolovšek, Maska produkcija
Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana in trgovina MarQuise.
Zahvaljujemo se: Blažu Peršinu, Dragu Ivanuši, Mikiju Burgerju, Jasni Grčar in Zavodu Bunker Produckija: Nataša Zavolovšek, Maska produkcije v koprodukciji s Plesnim teatrom Ljubljana
Premiera: 23.01.2003, Plesni teater Ljubljana

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si