Naročilnica

Krst pod triglavom - rekonstrukcija

16.11.2006 |

NSK Folk Art
Galerija Škuc, Stari trg 21, Ljubljana
Četrtek, 3. november 2011, 20.00 / otvoritev

Razstava bo odprta do 3. decembra 2011


Razstavljena dela so iz zbirke NSK Folk Art skupine IRWIN in NSKSTATE.COM.
Program Galerije Škuc se z izbranimi projekti skuša kontinuirano navezovati na svojo zgodovino. Predvsem gre za zavedanje zgodovine Galerije Škuc in njene vloge skozi čas, kar služi kot nekakšna platforma za vabila umetnikom, ki so se v Galeriji Škuc predstavili pred deset in več leti na samostojnih ali skupinskih razstavah. Nikakor ne gre za opevanje zgodovine in njenih fenomenov ali reproduciranje že nastalih idej, temveč predvsem za razmislek o razvoju posameznih umetniških praks ali fenomenov, zaradi česar se projekti osredotočajo na aktualno umetniško produkcijo.

V sklopu razstave NSK Folk Art je predstavljena tudi rekonstrukcija Krsta pod Triglavom avtorjev Mete Grgurevič, Jureta Novaka in Andreja Lehrmana, ki je nastala v produkciji Maske Ljubljana.

Že prenos gledališke predstave Krst pod Triglavom v drug, računalniški medij je umetniško delo, saj je potrebno logiko gledališča prestaviti v logiko računalniško generirane gibljive slike. Rekonstrukcija je narejena kot digitalno gledališče in na ta način razvija eno od idej gledališča Dragana Živadinova. Spomini na dogodek ter dokumenti o tej edinstveni predstavi slovenske gledališke preteklosti pa so razdrobljeni in delni. Dogodek je bil po naravi tako rekoč ritualen, scenografija, ki je omogočila vizualno mojstrsko predstavo, pa izredno kompleksna, zato smo se odločili za rekonstrukcijo v digitalnem mediju. Ta se v svojem bistvu razlikuje od gledališkega, zato je rekonstrukcija časovno krajša od izvirne predstave, obenem pa odpira razsežnosti, ki jih omogoča digitalni medij glede na domnevne intence avtorjev. V duhu izvirnika bo video kolaž različnih tehnik, izvirnega audiovizualnega materiala ter novega podobja in zvokov.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si