Naročilnica

Oblivijon

08.08.2007 |

Vabimo vas k vstopu v poetični svet Ivana Peternelja.

Težko je v nekaj stavkih zapisati kaj je ali kaj bi lahko bil Oblivijon. Izhodišča njegovega abstraktnega prostora so zelo konkretna, a iz odra rastejo v samosvoje in nerazumljive podobe. Pravi prevajalec je morda Nezavedno. A v trenutku ozaveščenega se zdi, da ideja začne izgubljati svojo esenco. Oblivijon je tanka meja (ne)razumevanja, je asociativno polje, je nezavedni spomin, ki deluje avtonomno. Njegov čas je trenutek pred dogodkom. Čas, ki je pogreznjen sam vase; prehodno stanje med neformalnimi možnostmi in formalnimi resničnostmi. V tem predprostoru vznikajo podobe spočetja, evolucije, medčloveških odnosov, karnevalskega občutenja sveta, mitske podobe. Predstava se giblje na robu abstraktnega in asociativnega, ter dopušča gledalcu svobodno izbiro. Morda je Oblivijon oda življenju samemu, poklon evoluciji in človeški zavesti, pa čeprav je prav slednja večkrat temni madež naše vrste.
(I. Peternelj)

“Človek se z veliko arogance razglaša za najbolj supremno bitje stvarstva. Je morda razvoj tega nadbitja le destrukcija in izvajanje umetnega sožitja, podprtega s tehnološkim napredkom, ki je škodljivo sebi in drugim? Sta morda naša aroganca in samovšečnost v resnici odvratna vesolju? Je človeštvo virus, ki v resnici ne hrepeni po življenju, marveč po izničenju?” (J. Menger)

Še mehke sanje, ki jih med prebujanjem kot mistični tihotapec preneseš čez prag, doživijo na tej strani nadvse žalostne spremembe. In medtem, ko se zlivajo v mehko magmo, ki je resnična snov duše, ostane kljub vsemu nekakšen vozel spomina, ki ohranja pri življenju – za vedno, se zdi - nejasni žametni obris občutljivega trajanja, v katerem se slike gibljejo in v katerem je njihova stvarnost. V ta tok bi se rad vrnil, vanj bi bil rad potopljen na vekomaj. (H. Miller)

avtor: Ivan Peternelj
izvajalci: Primož Bezjak, Maša Kagao Knez, Barbara Kukovec, Ivan Peternelj, Sabina Schwener
asistent za gib: Jana Menger
scena: Ema Kugler
glasba: Irena Urankar, Hildegarda von Bingen, Chjami Aghjalesi
luči: TEAM
oblikovanje kostumov: Barbara Stupica
izdelava kostumov: Maja Radišič
fotografija in oblikovanje: Matej Peternelj
produkcija: Maska Produkcija
ko-produkcija: Bunker, MKC Maribor
projekt so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana, TKK Serpenica
hvala: SMG Ljubljana, Asociacija, PTL

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si