Naročilnica

PTIH!: IRENA TOMAŽIN in HANNA PREUSS

15.05.2009 |
PTIH!: Irena Tomažin, Hanna Preuss

Umetniško delo je avtorici in izvajalki Ireno Tomažin ( koreografinja, plesalka, igralka, ustvarjalka performansov ter dobitnica nagrade Zlata ptica za leto 2006 ) in Hanno Preuss ( režiserka zvoka / zvočna kreatorka ) prepeljalo do točke, v kateri je soočenje z še neosvojenimi kulturami, umetniška nuja znotraj osebnega razvoja in kreativnega procesa. Od teh kultur jima je v smislu promocije njunega dela in hkrati Slovenije najbolj privlačna in zanimiva Japonska.

Iščeta stik z sublimnim, z imanentno vgrajenimi vzorci, ki so nam večinoma neprepoznavni. Podoba prostora prinaša zgolj informacijo, do čim zvok in gib sta emocija in strast. Iznajti to emocijo in strast na Japonskem je priti do razumevanja korenin različnih načinov nastajanja perspektiv in zavesti.

Projekt »Ptih!« je razvit z namenom razkrivanja in prestrukturiranja omenjenih povezav.

Povabilo, ki je prišlo iz dveh japonskih sredin, Kyoto in Tokyo, je odziv na najuno stanje zavesti in pripravljenosti v nadaljevanje potekajočega dela..
Preplet in soočenje dveh svetov, dveh kultur, bo povzročilo znotraj le teh premike, ki naj bi bili prinašalci novih spojin.
Te naj bi sprožile nove, sveže, izzivalne umetniške vsebine, ki jih bova prinesli na ponovno snidenje z domačim odrom.

Nenadna radodarna odprtost japonskega prostora obeta širšo kulturno izmenjavo v prihodnosti. Poleg povabila v gledališči, kjer bosta nastopali trikrat, 15. in 16. maja v ateljeju GEKKEN ( N.P.O.GEKKEN ), Kyoto ter 30. maja v RAFT-u 1-4-4-1F, Nakano, Tokyo, bosta vodili delavnici za japonske umetnike, ki bosta 28. in 29. maja, Tokyo. Spremljajoči producentki Tini Dobnik bo omogočeno spoznavanje njihovega načina dela produkcije in navezovanje novih stikov, s katerimi bi se lahko v prihodnosti povezali v skupno sodelovanje.

PTIH!
Avtorici in izvajalki: Irena Tomažin in Hanna Preuss
Scenografija: Jože Slak - Djoka
Oblikovanje kostumov: Urška in Tomaž Draž
Producentka: Tina Dobnik, Maska produkcija

Za pomoč in sodelovanje ter sponzorstvo pri oblikovanju kostumov se zahvaljujemo Urški in Tomažu Draž iz studia DRAŽ

producentka: Tina Dobnik
produkcija: Maska
15. in 16. maja v ateljeju GEKKEN ( N.P.O.GEKKEN ), Kyoto
30. maja v RAFT-u 1-4-4-1F, Nakano, Tokyo
28. in 29. maja, Tokyo - delavnica

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si