Naročilnica

ŽIVLJENJE [V NASTAJANJU], JANEZ JANŠA

14.11.2008 |

ŽIVLJENJE [V NASTAJANJU]
Janez Janša

30. 8. 2010 ob 20.00 predstava ŽIVLJENJE (V NASTAJANJU), otvoritev festivala ZOOM, DRUGO MORE, MMSU, Dolac 1, razstava bo na ogled do 4. 9. 2010

Formalni okvir projekta Življenje [v nastajanju] je težko določljiv, nenehno polzi med predstavo in razstavo. Predstava se zgodi tukaj in zdaj, lahko je tudi jemljemo kot ponovno izvedbo neke druge, s fotografijami dokumentirane predstave. Življenje [v nastajanju] je prvi poljub, zadnje ljubezensko pismo, protestiranje, včlanitev v politično stranko, dolgočasje, alkohol, bolečina, bes, samozadovoljevanje, sprememba imena in videza, občutek krivde, prijatelji, naši dragi mrtvi, konflikt hčerke in matere, ljubezni, tudi tiste, ki niso pustile najlepših spominov in je odločitev o reakciji ali zgolj o opazovanju. Predstava/razstava vsebuje reference na dela umetnikov kot so Yoko Ono, Christian Boltanski, Jan Fabre, OHO, Carolee Schneemann, Lucio Fontana, Abramović & Ulay, Jannis Kounellis, Gina Pane, Pablo Picasso in Andy Warhol ne da bi hotela gledalca posebej obremenjevati s temi referencami.

Življenje [v nastajanju] je sestavljeno iz pisnih, fotografskih in video navodil. Obiskovalci so hkrati akterji dogodka, s sprehajanjem med navodili kreirajo predstavo po lastnem ritmu, prepričanju in (ne)aktivnosti. Predstava se zgodi, ko se zanjo odločijo obiskovalci. Gledalec se nam pojavlja kot terminalni spectActor, kot gledalec in igralec obenem. Prav tako sta govorni del in glasbena podlaga prepuščena obiskovalcem. Sprehodijo se skozi obče življenjske postaje, najbolj intimno tako postane splošno in obratno. Intervencije publike puščajo za sabo razstavo o življenju, kar pomeni, da lahko Življenje [v nastajanju] vidimo šele ko je predstave konec, ko predstavo razstavimo. Janša s tem projektom razpre temeljno razliko med scenskimi in vizualnimi umetnostmi: v scenskih umetnostih čas ogleda narekujejo avtorji, v vizualnih umetnostih ga nadzoruje gledalec sam.


Življenje [v nastajanju] je izšlo tudi v knjižni obliki, v omejeni nakladi kot knjiga umetnika.

Gostovanje v Braziliji sta omogočila KRKA d.d. in Ministrstvo za kulturo RS.

 

krka.jpg   


kultura_culture.jpg

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si