Naročilnica

..Gerald Raunig

Gerald Raunig
Želeča dividualnost

Ponedeljek, 7. februar 2011 ob 19.00
Cankarjev dom, dvorana M3/M4

Želeča dividualnost odpre vprašanje terminologije in njenega potenciala v sodobni družbi. Kako preseči pozicijo dividuuma, podatkov, vzorcev, ki so bolj ali manj brez vsakršne vrednosti.
V razdelku knjige Človeško, prečloveško z naslovom 'Morala kot človekovo samorazčlenjevanje' Friedrich Nietzsche opozori, da »v morali človek samega sebe ne obravnava kot individuum, pač pa kot dividuum«. Več kot 100 let kasneje se termin dividuuma spet pojavi v pisanju Gillesa Deleuza in Félixa Guattarija. Deleuze v svojem »Postscript on the Societies of Control« trdi, da so »individuumi postali 'dividuumi' in množice postajajo vzorci, podatki, trgi ali 'banke'«. Deljenje osebnih podatkov kot samoizbrana samodelitev človeka – taka je danes videti zasebnost. Toda to, kar se zdijo popolna tla za neskončno pritoževanje kulturnih pesimistov o izgubi zasebnosti in njenega partnerja javne sfere, se lahko izkaže kot globoko ambivalentno: dividualnost ni le grožnja staremu konceptu zasebnosti, dejansko je sled novih načinov družbenega preoblikovanja.

Gerald Raunig je filozof in teoretik umetnosti. Dela na Visoki šoli za umetnost v Zürichu (Oddelek za umetnost in medije, teorija) in Evropskem inštitutu za progresivne kulturne politike eipcp (European Institute for Progressive Cultural Policies); je koordinator nadnacionalnih raziskovalnih projektov inštituta eipcp, in sicer republicart (2002-2005), transform (2005-2008) in Creating Worlds (2009-2012); habilitacijo in dovoljenje za predavanje (venia docendi) je pridobil na Inštitutu za filozofijo Univerze v Celovcu. Je član uredniškega odbora večjezičnega spletnega zbornika transversal in avstrijskega zbornika za radikalno demokratično kulturno politiko Kulturrisse.
Nedavne knjige v angleščini: Art and Revolution. Transversal Activism in the Long Twentieth Century, prevedla Aileen Derieg, New York/Los Angeles: Semiotext(e)/MIT Press 2007; Art and Contemporary Critical Practice. Reinventing Institutional Critique, London: mayflybooks 2009 (ur., z Gene Ray); A Thousand Machines, prevedla Aileen Derieg, New York/Los Angeles: Semiotext(e)/MIT Press 2010.

logo_kulturforum.jpg

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si