Naročilnica

..ANA VUJANOVIĆ

ANA VUJANOVIĆ; "Tigrov skok v zgodovino; Kje je zgodovina lokalnega plesa?"

Torek, 28.oktober ob 19. uri, Cankarjev dom, dvorana M3/4


Predavnje Ane Vujanović se posveča razlagam metodoloških principov vključenih v raziskovanje Tigrovega skoka skozi zgodovino, ki jo Ana Vujanović ustvarja skupaj s Sašom Asantičem. Tigrov skok cilja na artikulacijo zgodovine sodobnega plesa v Srbiji. V središče postavlja vprašanja: Zakaj v Srbiji nimamo lokalne zgodovine sodobnega plesa Kako se pojem sodobni ples razlaga in interpretira ter umešča v srbsko okolje Ali je pojem univerzalen za vse umetniške in kulturne prakse ali ne? Kaj lahko identificiramo znotraj lokalnega okolja in njegove zgodovine? Skozi pogovore z udeleženci, ustvarjalci in opazovalci sodobne umetniške scene bo avtorica razgrnila široko paleto idej, konceptov, podob, zgodb, izkušenj in spominov, skozi katere bodo posamezniki lahko interpretirali in razumeli svoje osebne zgodovinske trenutke, kontekste in subjektivitete. V drugem delu predavanja bo Vujanovićeva odprla temo o obstoječih mrežah v Srbiji in teoriji, ki le-te pogojuje.


*Ana Vujanović** (1975) je neodvisna teoretičarka, predavateljica, organizatorka, piska in dramaturginja na področju sodobnih scenskih umetnosti in kulture. Doktorirala je iz gledaliških študij na Univerzi dramskih umetnosti Beograd. Je soustanoviteljica in glavna urednica platforme TkH, časopisa za teorijo sodobnih scenskih umetnosti. V središče njenega zanimanja se uvrščajo infrastrukture samoorganiziranih iniciativ in skupin, predvsem tistih, nastalih znotraj post-socialističnih okolij. Je redna piska za številne revije na področju sodobnih scenskih umetnosti in kulture doma in v tujini.


Predavanje poteka v sklopu EAST DANCE ACADEMY (EDA). Je del mednarodnega projekta What to Affirm? What to Perform? v sodelovanju s Centrom za dramsko umetnost iz Zagreba, Nacionalnim centrom za ples iz Bukarešte ter Tanzquartirjem z Dunaja. Dogodek je del platforme ARTHIV-Okuženi z zgodovino, katere namen je postaviti razpravo o sodobnosti scenskih umetnosti v širši kontekst zgodovine umetnosti druge polovice 20. stoletja.

Projekt sofinancirata fundacija Allianz in Ministrstvo za kulturo RS


*predavanje bo potekalo v angleškem jeziku

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si