Naročilnica

Dramaturgija plesa

13.09.2006 |

RAZPRODANO.

Prva polovica številke je namenjena sodobnemu plesu. Maska osvetljuje položaj v Plesnem teatru Ljubljana po smrti Ksenije Hribar. V pogovorih z umetniškim vodstvom, predstavnikoma javnih financerjev ter nekaterimi plesalci in koreografi se kaže ne le podoba edine sodobno-plesne organizacije v Sloveniji, ki upravlja z lastno infrastrukturo, ampak sodobno-plesne scene nasploh. O tem kako izboljšati sedanji položaj ljubljanskega Baleta in sodobnega baleta, govori nekdanji umetniški vodja Baleta Tomaž Rode, ki trdi, da je "potrebna revolucija". Številka prinaša tudi pogovore s plesalci Sanjo Neškovič Peršin, Matejo Bučar in Goranom Bogdanovskim. Osrednji tematski del je namenjen dramaturgiji v plesu.

O poziciji dramaturga v ustvarjanju plesnih predstav ter razliki med delom s koreografom ali režiserjem pišejo uveljavljeni dramaturgi in teoretiki Marianne van Kerkhoven (Rosas), Eda Čufer (En Knap), Andre Lepecki (Meg Stuart, Vera Mantero) in Irena Štaudohar (Maja Delak, Ivan Peternelj, Fourklor). Dramaturško mišljenje je tudi tema eseja Paula Virilioja, ter intevjujev z Jolante de Keersmaeker, Borisom Charmatzem in Meg Stuart.

Teorija na sceni prinaša razprave Martine Šiler, Janeza Vrečka, Mladena Dolarja in Janeza Strehovca, ki so povezane z najnovejšimi predstavami, ki so pred kratkim razdelile slovensko scensko javnost: Trije izdelki Noordung, Drive in Camillo, Die Traumdeutung in Brainscore. V rubriki Postdramsko gledališče piše sloviti režiser Romeo Castelluci (Societas Raffaello Sanzio). Bojana Cvejić analizira različne plasti dramaturškega sodelovanja s holandskim režiserjem Janom Ritsemo. Matjaž Berger ocenjuje ideološke parametre otvoritve olimpijskih iger v Sidneyu.

O Idiotu Mileta Koruna, dveh Godotih in najnovejši Gertrudi Stein Sebastjana Horvata pišejo Barbara Orel, Petra Pogorevc in Primož Jesenko. Neznane razsežnosti dela v tujih gledališčih tokrat pojasnjujejo nekateri slovenski igralci, ki so imeli priložnosti delati v tujih ansamblih in projektih. Maska nadaljuje s predstavitvami slovenskih gledališč. Tokrat je na 20 straneh predstavljeno Slovensko mladinsko gledališče.

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si