Naročilnica

Št. 133-134

25.11.2010 |

MASKA
Maska, letnik XVI, št. 133-134

Pričujoča številka v vsej svoji raznolikosti odkriva pozicijo umetnosti danes, v kateri se prav njena nemoč razkrije kot potencialna moč za vnovičen začetek. Kolikor je bila vera o potencialni moči umetnosti nedavno še kako živa, danes v njeno politično moč verjame le še peščica. Izkaže se, da za vznik osnovnih/temeljnih pogojev, ki bi vodili v spremembe na polju umetniškega ustvarjanja, uvedba novih konceptov ne zadostuje več. Tudi naivna vera v avtentičnost umetniškega dela ali njeno apriorno emancipatorno moč izgublja potencial za ustvarjanje sprememb v polju umetnosti. Namesto tega v pričujoči številki ponujava nove poti in poglede, se skupaj z avtorji vračava na sam začetek, prazniva prostor in konceptualno obremenjenost, utemeljeno na ideologiji, vključeni v kapitalistični ustroj.

Številka vsebuje izbrane teoretske in umetniške prispevke, intervju s hrvaškim ustvarjalcem Oliverjem Frljićem in kritiki.

Prispevali so jih:
Pia Brezavšček, Jonathan Burrows, Katja Čičigoj, Stefan Jonsson, Andreja Kopač, Lev Kreft, Bojana Kunst, Rok Vevar in Beti Žerovc.

Številko sta uredili : Bojana Kunst in Jasmina Založnik.

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si