Naročilnica

McKenzie Wark: Hekerski manifest

24.04.2008 |

Nova knjiga v Maskini zbirki Mediakcije
Izid: 25. april 2008

Hekerski manifest, šesta knjiga v Maskini Zbirki Mediakcije, v enaki meri črpa pri Guyu Debordu in Gillesu Deleuzu, ponuja družbi kiberprostora in globalizacije sistematično novo razlago marksistične misli. McKenzie Wark v splošnem uporu proti poblagovljenju informacij vidi utopičen obet, ki sega onkraj lastnine, in nov, napreden razred, hekerski razred, ki izraža skupen interes za novo skupnost.

Po svetu straši dvojnik, dvojnik abstrakcije, virtualne resničnosti informacij, programiranja ali poezije, matematike ali glasbe, krivulj ali barv, od katerega je zdaj odvisna sreča držav in vojsk, podjetij in skupnosti. Drzen namen te knjige je izdelati manifest izvora, namena in interesov nastajajočega razreda, ki je odgovoren za nastajanje tega novega sveta za ustvarjanje novih zasnov, novega zaznavanja in novih vznemirjenj iz surovih podatkov.
Hekerski manifest spretno definira natovorjeno ozemlje med čedalje bolj vreščečimi zahtevami farmacevtskih in medijskih podjetij po varovanju njihovih patentov in avtorskih pravic ter vse prodornejšo popularno kulturo prostega pretoka datotek in piratstva. Ta spolzki teren, kraljestvo tako imenovane "intelektualne lastnine", je porodil razredni konflikt povsem nove vrste, konflikt, ki postavlja ustvarjalce informacij hekerski razred raziskovalcev in avtorjev, umetnikov in biologov, kemikov in glasbenikov, filozofov in programerjev nasproti posestniškemu razredu, ki želi monopolizirati to, kar hekerji ustvarijo.

McKenzie Wark je profesor kulturnih in medijskih Študij na Lang Collegeu v okviru New School University. Je avtor številnih knjig, najnovejša med njimi nosi naslov Dispositions.

MEDIAKCIJE  06
275 strani, format 12 x 16 cm
Spremna beseda Janez Strehovec: »Hekati ali imeti, hekati in imeti«
Prevod Aleksandra Rekar
Redna cena: 15 EUR 
25 % popust za naročnike Maske: 11,25 EUR
Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si