Naročilnica

BOJANA KUNST: NEMOGOČE TELO – TELO IN STROJ: GLEDALIŠČE, REPREZENTACIJA TELESA IN RAZMERJE DO UMETNEGA (1999)

03.09.2006 |

Knjiga Bojane Kunst Nemogoče telo obravnava eno najaktualnejših tem v umetnosti, znanosti in humanistiki: odnos med človeškim telesom in strojem. Nemogoče telo so si vizionarji, fantasti, filozofi, znanstveniki in umetniki predstavljali kot stroj, avtomat, račko prebavljačko, Golem, homunkulus, električno dušo, motor, voščeno figuro, marioneto, kot igralca plin, železno žensko, Evo bodočnosti, kot človeka iz stekla ... Vsa ta nemogoča telesa so predmet izjemne študije, ki zajema obdobje od rojstva sodobnih znanosti v 18. stoletju do avantgardnega teatra 20. stoletja.

»V zadnjem času je močno naraslo zanimanje za probleme telesa v gledališču, še posebno v povezavi z vzponom različnih praks performansov, in po drugi strani za problem telesa in njegove reprezentacije kot teoretski problem. Tekst mag. Bojane Kunst se izmed množice prispevkov, posvečenih tej temi, odlikuje po širokem zamahu, s katerim se je avtorica lotila tega vprašanja, ter po teoretski in historični poglobljenosti pristopa.«

(iz recenzije dr. Mladena Dolarja)

Izid knjige Nemogoče telo je decembra 1999 prav neverjetno sovpadel z Generalno akcijo Gravitacija Nič Noordung slovenskega gledališkega utopista Dragana Živadinova. V akciji je bilo za nekaj sekund realizirano eno od 'nemogočih teles' gledaliških vizionarjev 20. stoletja.


TRANSFORMACIJE 03
Redna cena: 16.28 EUR
25 % popust za naročnike Maske: 12.21 EUR
Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si