Naročilnica

HANS-THIES LEHMANN: POSTDRAMSKO GLEDALIŠČE (2003)

12.09.2006 |

"Hans-Thies Lehmann, avtor obsežne sintetične študije Postdramnsko gledališče, je tukajšnji publiki nekoliko bolj znan predvsem zahvaljujoč prevodom nekaterih njegovih člankov, ki so v zadnjih letih izšli pri reviji Maska. A to so le drobtinice iz bogatega opusa tega nemškega teoretika gledališča in dramatike. Hans-Thies Lehmann izhaja iz teoretske tradicije, ki združuje francoski post-strukturalizem in materialistične teorije literature in scenskih umetnosti. V osemdesetih letih je izšla njegova knjiga Prispevki k materialistični teoriji literature ter številni prispevki o avtorjih, kot so Georges Bataille, Georg Büchner ter Heiner Müller. V devetdesetih letih je Lehmann predaval in objavljal prispevke tudi o Bertoltu Brechtu, pri katerem so ga pritegnili zlasti njegovi koncepti epskega gledališča, potujitvenega učinka, fabule, gestusa itn. Lehmannov interes za delo Heinerja Müllerja, velikega Brechtovega občudovalca in hkrati njegovega neizprosnega kritika, se neprekinjeno nadaljuje vse do danes, ko je pred izidom njegova najnovejša knjiga o tem, kot so včasih govorili, “nemško-nemškem” avtorju. Pred tem je pri založbi berlinskega gledališkega časopisa Theater der Zeit izšla knjiga Politično pisanje, v kateri je zbral nekaj esejev o (pretežno nemški) dramatiki, ki so nastali v preteklih dvajsetih letih. /.../

Knjiga Postdramatisches Theater je izšla leta 1999 pri ugledni nemški založbi Verlag der Autoren in izzvala precej interesa, o knjigi se je razpisal celo konservativni Theater Heute, tudi drugi gledališki časopisi, ki izhajajo v nemškem jeziku, niso zaostajali (npr. Theater der Zeit), pogoste reference na njegovo knjigo lahko zasledimo tudi v angleških (npr. v Modern Drama) in drugih časopisih.

Avtor že uvodoma poudari, da ga pri raziskavi ni vodila potreba po podrobni “inventarizaciji” številnih pojavnih oblik in akterjev, pač pa je raje zasledoval “estetsko logiko” novega gledališča. /.../"
Iz spremne besede Alda Milohnića

TRANSFORMACIJE 12
Redna cena: 20.45 EUR
25 % popust za naročnike Maske: 15.34 EUR
Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si