Naročilnica

Janez Janša(Ur.), TEORIJE SODOBNEGA PLESA (2001)

06.09.2006 |

V Maskini zbirki Transformacije je izšel dolgo pričakovani zbornik Teorije sodobnega plesa. Gre za prvo knjigo v slovenščini, ki se ukvarja s fenomenom sodobnega plesa, umetnostjo, ki je zaznamovala 20. stoletje in ki se je v zadnjih dveh desetletjih izjemno uveljavila tudi v Sloveniji.

V knjigi je zbranih 17 člankov svetovno uveljavljenih avtorjev, ki se teoretično ali praktično ukvarjajo s sodobnim plesom. Tako je mogoče prebrati sloviti tekst Paula Valeryja »Filozofija plesa«, opredelitev kaj je to sodobni ples v klasični študiji ameriškega kritika Johna Martina, razpravi Bojane Kunst in Randyja Martina o telesih plesa ter filozofov Alaina Badioua in Jelice Šumić Riha o plesu kot mišljenju.

Med avtorji sta tudi glavni protagonistki ameriškega postmodernega plesa Yvonne Rainer in Trisha Brown. V monografskih člankih so izčrpno predstavljena dela nekaterih ključnih koreografov druge polovice prejšnjega stoletja: Merca Cunninhama, Pine Bausch in Williama Forsytha. Knjiga govori tudi o nekaterih pomembnih smereh v sodobnem plesu, ki so se razvile v določenih okoljih, npr. o ameriški kontaktni improvizaciji in njenem odnosu do rock'n'rolla in diska, o japonskem butohu ter o belgijskem hiperplesu in njegovem odnosu do videa in novih tehnologij.

TRANSFORMACIJE 06
Redna cena: 16.28 EUR
25 % popust za naročnike Maske: 12.21 EUR
Cena vključuje DDV. Poštnina ni vključena v ceno.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si