Naročilnica

MARINA GRŽINIĆ - MAUHLER (Ur.), TELO, UJETO V DROBOVJE RAČUNALNIKA (2000)

04.09.2006 |

Leta 1999 je pri MKC Maribor izšla knjiga Spektralizacija tehnologije: od drugod do kiberfeminizma in nazaj, ki jo je uredila Marina Gržinić v sodelovanju z Adele Eisenstein. Knjiga vsebuje tekste Sollfrankove, Oldenburgove, Reicheve, Huffmanove, Ursprungove, Jahrmannove in Gržinićeve. Nastalo je kot del širših dejavnosti in projektov Festivala računalniških umetnosti, ki ga vsako leto prireja MKC Maribor.

MKC tudi v letu 2000 v sodelovanju s soizdajateljico, revijo za scenske umetnosti Maska, ter z urednico in raziskovalko Marino Gržinić (Inštitut za filozofijo ZRC SAZU, Ljubljana, Zavod za umetniški video, Ljubljana, Central and Eastern Europe Fund of Mama Cash, Amsterdam, KulturKontakt, Dunaj) v okviru Festivala računalniških umetnosti 2000 nadaljuje s to pomembno založniško dejavnostjo.

Tudi zasnova letošnje knjige se osredotoča na ženske dejavnosti na področju medijev, umetnosti in teorije. Knjiga prinaša različne strategije, ki so jih zasnovale ženske, delujoče v polju medijev in umetnosti, kot tudi tekstualna in interpretativna dela o različnih temah izpod tipkovnice ženskih avtoric.

Letošnji knjižni projekt prinaša razprave o umetniških, aktivističnih in teoretskih strategijah v povezavi s telesom in z različnimi aspekti telesa kot vizualne in politične paradigme v svetu umetnosti, medijev in teorije. Prinaša strategije in taktike preživetja, delovanja, obnašanja, mišljenja, ki jih zastopajo in artikulirajo ženske; te strategije so bile do sedaj v večini primerov marginalizirane. Aspekt strateškega in taktičnega mišljenja je bil dolgo izključen iz umetniških in medijskih dejavnosti, zlasti kadar so ga zastopale umetnice in teoretičarke. Največkrat je bil ujet v strukture čiste naracije. Nasprotno pa je zdajšnje delovanje žensk v polju umetnosti, medijev in teorije globoko povezano s strategijo; v temeljih večine dejavnosti je mogoče zaslediti koncept, matrico.
Marina Gržinić

TRANSFORMACIJE 04
Slovensko - angleška izdaja.
RAZPRODANO
Knjiga je izšla v oblik revije Maska št. 62-63/2000.

cela vsebina

Maska, zavod za založniško, kulturno in producentsko dejavnost
Metelkova 6
1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: (01) 431 31 22
        (01) 431 53 48
Fax.: (01) 431 31 22
info@maska.si